Under sommaren har den anrika restaurangen Tallkotten på Elite stadshotellet i Luleå genomgått en naturlig förvandling. Det har målats, möbler har klätts om och varje detalj har setts över.

– Vi har varit noga med att man känner att vi är uppe i Norrbotten och jag har tittat på vad som användes när huset var nytt i början av 1900-talet, säger inredaren Catharina Stålnacke.

Det innebär bland annat lugna naturfärger och material som trä, mässing och järn. Återbruk har funnits i tankarna genom hela inredningsprocessen, och de har återanvänt så mycket som möjligt.

Artikelbild

| Tallkotten har fått vara inspiration till såväl färgvalen som detaljerna.

– Det här är originalborden sen 1989, som vi har målat om, säger stadshotellets direktör Jenny Edfeldt och drar handen längs ett av borden. Det känns viktigt och det ligger i tiden med återbruk.

Stolarna är däremot nya.

– Borden kommer att överleva oss. Stolarna är inte lika hållbara, de slits mer, men ett bord lever längre, säger Catharina Stålnacke som även har använt en riktig tallkotte som inspiration.

– Jag har tagit en kotte och tittat på vilka färger den har, säger Catharina. Det är kul att hålla temat i detaljerna, som taklamporna, tavlorna och guldkotten i hyllan.

Artikelbild

| Lampor med form av tallkottar och norrbottniska träslag som grund för kapphängarna.

Catharina visar nästa rum där väggarna är målade som de målades i början av förra seklet.

– Tapeter fanns inte på samma sätt då så man målade och stänkte såhär med penseln, säger Catharina och visar med händerna hur mönstret på väggarna skapats.

Artikelbild

Restaurang Tallkotten slog upp portarna för första gången i december 1989. Den här sommarens omvandling började med att köket behövde göras om.

– Sen kändes det naturligt att också göra om restaurangen, säger Jenny Edfeldt.

Artikelbild

| Valet av valnöt som träslag går igen även i de små detaljerna.

– Det här är snyggt om 5–6 år också, flikar inredare Catharina in. Det är hållbar inredning.

Redan den 12 augusti öppnade Tallkotten upp med lunchservering och konferenser. Nytt från och med 6 september är after work varje fredag.

Artikelbild

| Tallkotten ligger i Elite stadshotellet i Luleå.

Vad kan gästerna förvänta sig?

– En bra buffé med ett trevligt häng, säger Jenny Edfeldt. Det kommer vara som det en gång var, innan aw:n uppstod som uttryck. Vi vill att det ska vara en levande plats och att Luleåborna ska känna stolthet över sitt stadshotell. Det börjar hända lite mer nu och vi öppnar upp så att det blir naturligt att vara på statt igen.