För den som ska studera på annan ort kan det vara svårt att få tag i en studentbostad, och kanske går tankarna till om det är värt att köpa en bostadsrätt för att lösa situationen.

– Även om du har ekonomiska möjligheter, fundera noga igenom för- och nackdelar med respektive boendeform. Involvera gärna ditt barn och hjälp till att överväga vad de olika alternativen innebär. Glöm inte heller att fundera igenom hur ditt liv ska se ut under de kommande åren – ditt ekonomiska handlingsutrymme påverkas både av att vara medlåntagare och att ge ett ekonomiskt bidrag till ett eventuellt lägenhetsköp, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar som tagit fram statistik över var man tjänar mest på att köpa respektive hyra sin studentbostad.

Norrbotten placerar sig inte högt upp listan över orter där man kan tjäna på att köpa sin studentbostad. Undersökningen, som bygger på statistik från Mäklarstatistik, Borätt och Hem & Hyra, placerar däremot Luleå relativt högt upp där man kan tjäna på att hyra. Det handlar däremot inte om några stora pengar. Enligt statistiken kan en student i Luleå tjäna 144 kronor i månaden på att hyra sin studentbostad jämfört med att köpa en lägenhet.