Vårdpersonal, civilingenjörer, fordonsreparatörer, it-specialister, bussförare, elektriker och kockar efterfrågas i länet i höst.

– Det är stor chans till jobb för de som har en utbildning, gärna en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan. Många arbetsgivare har fortfarande svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, säger Ida Karlsson analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har uppdaterat sina yrkesprognoser på länsnivå för nära 200 yrken. Prognoserna visar vilka yrken som är hetast på arbetsmarknaden i olika län. På listan över de högskoleyrken som har bäst chanser till jobb i hela landet finns civilingenjörer, förskollärare, sjuksköterskor, it-specialister och läkare.

Många arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har fortfarande svårt att få tag i personal. Det innebär goda chanser att få jobb inom många yrken. Många som gått yrkesgymnasium är också hett eftertraktade på arbetsmarknaden i många delar av landet. Det gäller bland annat elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken.

Prognoserna visar också att det är svårare för dem med kort utbildning som söker jobb som till exempel butikssäljare, assistenter, handpaketerare, vaktmästare eller receptionister. När det gäller yrken på högskolenivå är det hård konkurrens om jobben för till exempel banktjänstemän, fastighetsmäklare, kommunikatörer och journalister.