Just ett ökat intresse för julklappar är något som Anna-Karin Engman och Johanna Wallin, säljare på Fritz Olsson, har märkt av.

– Vi slår in nästan alla varor som folk handlar just nu. Nog har det kommit igång!, säger Anna-Karin Engman.

Att förbreda både inne och ute i butiken har visat sig vara ett vinnande koncept inför julen, i alla fall om man frågar Oscar Moström, säljare på teknikbutiken Kjell och company.

Artikelbild

| Annika Johansson, butikschef på Mique.

– Vi försöker förbereda så mycket som möjligt för att underlätta när den riktiga julruschen drar igång. Det brukar vara lugnt i början av december, men sedan brukar det ta fart under nästa vecka. Vi ser till så att vi har fint och städat på lagret och att all extrapersonal är på plats. Under julen är vi fyra eller fem personer på plats samtidigt, vanligtvis brukar vi vara två eller tre, säger han.

Det kan vara värt att se till så att alla varor är på sin plats när kunder börjar söka efter den perfekta julklappen. Annika Johansson, butikschef och ägare på inredningsbutiken Mique, började planera inför julhandeln tidigt.

– Vi började planera redan under sensommaren. Då började vi fundera på vilket tema vi ska ha och vad leverantörerna har att leverera. I år är det inne med det mer industriella samtidigt som det är klassiskt med strama linjer. En julgrej får gärna funka under hela den mörka årstiden och inte bara under julen.

Är det något speciellt som trendar hos er?
Artikelbild

| Johanna Wallin och Anna-Karin Engman, Fritz Olsson.

– Det är många som inte köper grejer utan snarare saker som man kan ha i sina kalendrar. Det verkar som att många vuxna gör kalendrar till vuxna, det är en ny trend, säger Annika Johansson.

På Fritz Olsson finns en specifik sak som har visat sig vara en riktig favorit i år.

– Vi säljer väldigt mycket Norrbottenssmycken. Jag tror att Norrbottens-ringen är årets julklapp hos oss. Den är verkligen riktigt populär, säger Anna-Karin Engman.

Fler och fler väljer att köpa mindre saker. På Kjell och company väljer många att satsa på mindre prylar och inte de traditionellt stora teknikprylarna.

– Vi ser att många köper mindre grejer till julklappsspel till exempel. Det är även en del som unnar sig bra teknikprylar som schyssta hörlurar eller en bra router, säger Oscar Moström, säljare på teknikbutiken Kjell och company.

Vad tror du kan bli årets julklapp här?

– Det varierar väldigt mycket beroende på kampanjer. Det är väldigt många som köper airpods, de trådlösa hörlurarna, säger Oscar Moström.