I dag är det premiär för det nya varmköket på Ica Kvantum i Boden. Här ska en varm lunchbuffé tillagas dagligen av kocken Sebastian Gröndal, känd från tv och det egna företaget Gröndals matupplevelser.

– Vi har anställt Sebastian Gröndal som brinner för så lokala varor som möjligt, norrländska varor är det han jobbar efter, säger ägaren Anders Brännström.

Vad inner bär det här för butiken?

– Sebastian är en kändis i Boden, alla vet vad han står för. Han kommer att stå här i butiken i sina kockkläder och jobba varje dag, och kunderna kommer säkert kunna få lite råd och tips från en kock när de handlar. Det är värt mycket, säger Anders Brännström.

Förutom den varma lunchen kommer man även att packa färdiga lunchlådor som säljs kylda.

– Framförallt får vi möjlighet att sälja mat, inte bara livsmedel.

Varför väljer ni att satsa?

– Det här ligger i tiden. Kunderna efterfrågar mer och mer färdiglagat, då vill jag kunna sälja riktigt bra mat, säger Anders Brännström.

Sebastian Gröndal har precis börjat på sitt nya jobb och berättar att det är ett riktigt sammanträffande att det blev av.

– Det började med att jag var in och handlade på Ica. Jag känner Anders sedan innan och har tyckt att han borde bygga en restaurang i och med hans guldläge, med många parkeringsplatser. Han haffade tag i mig en dag och vi började diskutera möjligheterna. Det ena ledde till det tredje, och nu arbetar jag här, säger han.

Ett upplägg som passar honom perfekt, berättar han. I och med att han ska bli pappa i dagarna har företaget Gröndals matupplevelser, som han driver tillsammans med sin fru Emma Gröndal, fått tacka nej till många uppdrag den närmsta tiden.

– Här får jag möjligheten att arbeta med ett helt annat schema än jag är van vid sedan tidigare. Nu ska jag jobba med att göra Bodens bästa luncher, med toppkvalitet på råvarorna. Allt är lokalproducerat, norrländskt och svenskt. En sådan här möjlighet får man bara en gång, så ur en kocks perspektiv är det ett drömjobb.

Vilken slags mat kommer du att laga?

– Vi kör två-tre olika lunchrätter varje dag. Idag lagar jag till exempel älgen som jag lagade på TV4 förra helgen. Skillnaden jämfört med andra lunchrestauranger är att vi har ett hektopris på allt. Det blir väldigt förmånligt, man får mycket mat för pengarna, säger Sebastian Gröndal.