Shane Doolin startade Lapland archipelago adventures för två år sedan tillsammans med Susanne Törnlind och Eric Schlemme. De ordnar olika turistupplevelser i området kring Luleå som till exempel älgskådning, snöskoturer och fatbike. Men i år expanderar företaget och har startat ett samarbete med Skyark i Kiruna.

– Skyark är ett familjeföretag i Kiruna, och det är något riktigt coolt som det är kul att vi kan ta till Luleå, säger Shane Doolin.

Skyark liknar en liten husvagn, men den dras efter en snöskoter och har fönster både på sidorna och i taket. Och inte nog det med det, den är uppvärmd också.

Artikelbild

| Lapland Archipelago adventures expanderar och börjar erbjuda fler turer.

– Många internationella turister vill ha lite bekvämlighet. Åka ut dit man ska, sedan hoppa ut i snön och kylan men sedan kunna gå in i värmen igen. Det är trevligt och kanske mer riktat mot familjer. Man kan bokstavligen gå ut från sitt hotell i centrala Luleå i sina vanliga kläder, hoppa in i Skyark och åka iväg, säger Shane.

Shane är australiensare och har bott i Sverige i fem år. Han hoppas på att luleåborna ska få upp ögonen för naturen som finns precis runt hörnet.

– Svenskar är lite hemmablinda, tror jag. Luleåbor bryr sig inte så mycket om att se sig omkring i norra –eller södra hamn. Men en australiensisk familj jag guidade var helt blown away redan i hamnen.