Jonas Gustavsson, som är vd på ÅF, gick sin utbildning vid Luleå tekniska universitet, LTU, i slutet av åttiotalet. Nu besöker han Luleå eftersom han utnämnts till årets alumn. Då passade han samtidigt på att arrangera en lunch med kvinnliga studenter som läser till ingenjörer för att prata om hur man ska kunna locka fler tjejer till yrket.

Har du haft sådana här lunchmöten tidigare?

– Nej, aldrig. Det är premiärlunch. Men jag kommer nog att fortsätta göra det. Och jag vill också träffa det här gänget igen. Det har varit jättelyckat, säger han.

Artikelbild

| Emma Nordekvist går femte året på maskinteknik och tycker det är bra att frågan om fler tjejer till ingenjörsyrken tas upp.

En av de i gänget på mötet är Emma Nordekvist som läser femte året på maskinteknik. Hon säger att de pratat om flera olika sätt att göra ingenjörsyrket mer attraktivt för tjejer.

– Det finns en brist på förebilder, och många kanske tror att de inte klarar av utbildningen. En studievägledare kanske har sagt att de passar bättre som lärare. Jag bestämde mig tidigt för att bli ingenjör eftersom båda mina föräldrar är det, men alla kanske inte har sådan tur, säger hon.

Vad tycker du om att de arrangerade ett sådant här lunchmöte?

– Det är kul. Det visar att de vill utveckla företaget och få in fler tjejer, säger hon.

Jonas Gustavsson är nöjd med mötet och säger att studenterna pekade på flera viktiga punkter.

– I ett antal år har vi funnit att mixade team arbetar bättre. Och vi har haft för mycket killar. Jag tror att det är så i många branscher. Vi som bolag kommer få tänka annorlunda i framtiden. Och samtalet bekräftar saker som vi jobbar med, som att bli bättre på att erbjuda sommarjobb och praktikplatser för att hjälpa unga människor komma in på arbetsmarknaden. Jag är en optimist. Förändringsarbetet har bara börjat.