De senaste månaderna har präglats av något stigande bostadspriser och septembersiffrorna följer den trenden. Överlag märks uppgångar på bostadsmarknaden, om än med försiktiga steg. I riket uppgår nu ökningen till tre procent jämfört med för ett år sedan.

"Bostadsbristen och prognoser om att räntehöjningar skjuts framåt i tiden håller efterfrågan kvar på en hög nivå. Det leder till att många bostadsaffärer görs, även om utbudet är stort", säger Länsförsäkringars vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

På regionalt plan märks vissa förändringar där såväl stor-Stockholm som stor-Göteborg stiger två procent på månadsbasis. Trenden med stora försäljningsvolymer fortsätter samtidigt. För årets första nio månader har antalet sålda bostadsrätter och villor nått en ny rekordnivå på drygt 125 000 stycken – 5 000 fler än samma period förra året. Störst ökning noteras i stor-Malmö med en uppgång på tio procent.

"Bostadsmarknaden har gjort en stark comeback och det beror nog väldigt mycket på att folk vant sig vid de nya amorteringsreglerna, men också förväntningar om stabila och fortsatt låga räntor. Trenden är att fler är med och budar och att affärerna genomförs snabbare än tidigare", kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm i ett pressmeddelande.